Vond be a közönséget!

A jövő oktatási módszere, egyeteme? Mit is jelent a MOOC?

2012/12/11. - írta: Bernschütz

Bejegyzés alcíme...

Hogyan lehet itthonról elvégezni online MIT-n vagy Berkeley-n oktatott hivatalos tantárgyakat? Hogyan kaphatunk minderről egy igazolást? Miért is és miképp lesz ez 

egy oktatási intézménynek versenyelőny ?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel bennünk, mikor először megpillantjuk www.coursera.org weboldalát (A bevont oktatási intézmények többek közt: Princeton, CalTech, Stanford, Berkeley, Johns Hopkins, Pennsylvania Univ.). Egyébként a MOOC jelentése: Massive Open Online Course- online tömegkurzusnak lehetne fordítani.  Dr. Fehér Péter, kollégám, saját élményei alapján.

Dia6.JPG2008-ban egy kanadai professzor páros George Siemens és Stephen Downes indította el első online kurzusát Connectivism and Connected Knowledge címen.

Most mikor nézem az oldalt már több, mint 2 millióan kapcsolódtak különböző kurzusokhoz, és 209 szeminárium létezik. Egy-egy kurzusnál található az oldalon egy ajánló videófilm is, amelyet a kurzusvezető tesz fel, és ő invitál. Minden kurzus más, és más. Nem sok társadalomtudomány kurzus van, döntően IT és orvosi szemináriumokat láttam (Johns Hopkins és CalTech szervezésében),  magam a Szociálpszichológia kurzust tekintettem meg, és lehet, hogy kipróbálom tavasszal. A professzor immáron második alkalommal indítja el kurzusát, hangzik a videóban, ami feliratos, így könnyebben lehet értelmezni a hallottakat.

 

Dia9.JPG

Ahhoz, hogy a nagy egyetemek igazolást adjanak, vagy elfogadják az online kurzus teljesítését offline tantárgyként, ahhoz elég kötött szabályok és menetterv szükséges. A magas lemorzsolódási aránynak -közel 60-70 %- ez lehet az alapoka. Nagyon nehezen teljesíthetőek a feltételek, ahogy dr. Fehér Péter említette, ki Internettörténelem, technológia és biztonság kurzust végezte el. A beadandó dolgozatok javítását csoporttársak végzik el- ún. peer assessments címen.


Kvízeket, kérdőíveket, esszéket kell kitölteni, leadni. A tematika, ahogy az ábrán is látszik, elég feszes tempót diktál. Kérdésekkel, vagy egy tanársegédet, vagy magát a professzort lehet zavarni.

Dia10.JPG

Újra felvetődnek a kérdések: miért éri meg ezeknek a nagy egyetemeknek ennyi energiát belefektetni? Miért teszik online mindenkinek elérhetővé? Van–e valami koncepció mögött, amilyen kurzusokat hirdetnek meg? Az online oktatásé a jövő, és emiatt foglalkoznak a nagy egyetemek professzorai ezzel? Milyen érdekes, hogy amíg Murdoch felszólított mindenkit, hogy nincs több ingyen ebéd online, addig a féltve őrzött "titkok" kiszivároghatnak? Micsoda tudományos networking indulhat el a hallgatók között! Főleg, ha megnézzük, hogy döntően orvosi és műszaki kurzusok elérhetőek. Anno 1945-ben létrehozott Vannevar Bush: Memex koncepciót idézi ez a törekvés. Akkor azt fogalmazták meg, hogy miért kell a kutatóknak különböző kontinenseken ugyanarra a felfedezésre/végeredményre jutniuk? Kössük össze és tegyük elérhetővé a tudást! Most talán az online csatornán ez megvalósul.

Itt láthatjuk, hogy hányfajta kategóriákat kínál fel a rendszer a regisztrálók számára! Sajnos nincsenek mellette a tényleges kurzusszámok! Ha például a Social sciences kurzusválasztékra megyünk rá, akkor csak három kurzus közül lehet választani.

couirsera2.jpgAz egyik hallgatóm Gamification című -itthon még nem oktatott- kurzust kezdte el (Kevin Werbach, egyetemi professor, Univ. of Pennsylvania). Idéznék tőle: "Nagyon jó! Rengeteg kurzust fel lehet venni, vannak házik és beadandók, ennél a tanárnál voltak videók közben is multiple choice tesztek, hogy lemérje, figyelsz -e és érthető-e. Ha megcsinálsz mindent, a végén kapsz certificate-t is róla. És mindezt ingyen."

Kritikaként fogalmazták meg a coursera-val szemben: a lemorzsolódást, a tárgyi tudás értékét, a tanársegéd tudásismeretét. Ezzel vége a kontakt-oktatásnak a nagy távolságok leküzdése és az online aktivitás miatt, így az oktatás tanár-hallgató viszonyának egy új korszakába léptünk.

Az ábrák dr. Fehér Péter, PhD. tatabányai Mindentudás napján (2012.11.22.) elhangzott előadás PPT fóliái.

 

 

Címkék: MOOC onlinekurzus
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr154960751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása