Vond be a közönséget!

Nyiss ablakot a tudásra! Kooperatív oktatási technika alkalmazása: ablak

2014/10/28. - írta: Bernschütz

ablak.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Abban az esetben, ha a közönség, ezen esetben a hallgatók, által már tudott ismeretanyagra lennél kíváncsi, ez egy nagyszerű rendszerező, és  élvezetes technika!  :) Az információátadás vizuális módja pedig elmélyíti a felszínre törő tacit tudást.

Módszer: 

Egy lap közepére rajzolunk egy négyzetet. A négyzet csúcsait összekötjük a lap sarkaival (lásd mint a táblán). A középső négyzetbe kerül a csoportosítás témája (kérdés, kép, meghatározás stb. igény szerint). A vonalakkal határolt négy részben a csoporttagok egyszerre dolgoznak a téma részterületein (Forrás: Dina Miletta). Magam most úgy határoztam, hogy egyféle topicon dolgoznak a csoportok, és nem papíron, hanem táblán. A téma: egy fiktív vállalatnál a belső kommunikációról készítendő kérdőív kapcsán, mire kérdeznének rá. Minden csoport külön dolgozott, majd a táblán, lásd képen, mindenki felrajzolta saját szempontjait, és közösen áttekintettük.

Output:

ablak2.jpgEgyrészt eleve a csoportban való munka interaktivitást, közös cselekedetet vár el. Magam nem bánom, ha ki is mennek a teremből dolgozni,  mivel ebben az esetben ugyanazon gondolkodtak, így könnyen meghallgathatják mások ötleteit, ami néha zavaró, vagy frusztráló. Bízom hallgatóimban, és eddig ez a csoport, tökéletesen megfelelt az önálló munka kívánalmainak (visszajöttek, dolgoztak, leadták a munkát).

Megkértem minden csoportból jöjjön ki egy kommunikátor és vázolja az adott ablakrészben a nézeteiket. Majd KÖZÖSEN megvitattuk mi kerülhet a középső addig üres részbe. KÖZÖS részben a mindenkinél megjelenő szempontot vettük át, amelyet mindenki elfogadott, vagy egy olyan szempont került be, amelyet csak egy csoportnál láttunk, de olyan fontosnak ítélte a többi csoport is, hogy középre tettük.

Eredmény: aktivitás, elmélyülés egy témában, kritikai nézőpont, vitakészség fejlesztése.

 Oktassunk élvezetesen! Továbbadom, hogy neked is legyen öröm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr656841249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása